En tynn baby, takk

Det er få ting jeg liker så godt som å sparke inn åpne dører. Men siden omgivelsene mine kan bli litt lei av det, er det fint med en blogg der jeg kan få utløp for slike tendenser.

Jeg er den første til å rope om idiotien rundt kroppsfokuset vi opplever i dag. Nå tror ikke jeg at man for 40-50 år siden ga blaffen i utseendet, snarere tvert i mot. Men omfanget av kroppseksponeringen i dag kjenner ikke sidestykke. Særlig synlig er det hvis man beveger seg innenfor en sfære av publikasjoner som primært har et kvinnelig publikum. Om kvinne er kvinne verst skal jeg ikke si, men at kvinnemagasin er kvinne verst – det kan det vel ikke være tvil om. Deilige oppskrifter listes opp ved siden av «slik får du drømmekroppen» og «ti øvelser for flatere mage». Ikke akkurat folkeopplysning.

Så er det kanskje ikke så rart, da, at perioden med mest konsentrert kroppslig besvær og utvikling (svangerskapet) kan gi en del kroppshysteri. Jeg bekjenner gladelig at jeg har grått mine modige tårer over bagateller som glidelåser, knapper og hekter som ikke vil la seg lukke. Jeg har vært rasende på Helsedirektoratets kostholdsråd og dypt irritert på treningsnarkomane supergravide som gir meg dårlig samvittighet fordi jeg ikke flyr rundt i skauen hver bidige dag*. At noe frustrasjon er hormonelt betinget, er det liten tvil om. Men ikke alt. Jeg ser meg i speilet (i profil!) og blir ikke spesielt fornøyd. Jeg var fornøyd før.

Det skal sies at jeg heller ikke er den typen dame som omfavnet graviditeten som en etterlengtet venn. Jeg føler meg ikke som noen urkvinne, jeg har er uvanlig lavt abstraksjonsnivå, så jeg føler ikke at jeg kommuniserer noe særlig med bebin, annet enn at jeg setter pris på de daglige livstegn. Jeg har et ambisjonsnivå som ligger cirka her: jeg skal vel klare det. Jeg aner ikke hva som venter, jeg kan i grunn ikke forestille meg det. Men det går sikkert, på et eller annet vis.

Men det som er konkret, det blir desto mer synlig. Kroppen. Magen. (Og fødselen, men la meg ikke gå dit nå). Er den for stor, er den for liten? Hvorfor fins gravid-klær bare i størrelse førr og oppover? Jeg husker ikke hvordan det var å føle seg fin. Åh, så egoistisk, tenker du kanskje, du bærer tross alt på livets mirakel. (Mhmmm.) Det er bare midlertidig. (Nei, sier du det? Jeg trodde et svangerskap aldri tok slutt). Du glemmer alt når du ser prinsen/prinsessa di (Kan folk slutte å si prins/prinsesse? Men, ja, jeg glemmer sikkert alt. Det er såvidt jeg greier å huske hva jeg gjorde i går, langt mindre hva jeg skal gjøre om fem minutter).

Så det er med en viss skam jeg melder at ja, jeg bryr meg ganske mye om hva som skjer med kroppen min. Det betyr selvsagt ikke at jeg skal slanke bebin. Det virker slemt, merkelig og ikke minst unødvendig. Jeg kan ikke tenke meg at akkurat dette er noe som gjelder særlig mange vordende mødre. Er det virkelig en trend? At kroppshysteri er en trend er en annen sak. Jeg har aldri vært så kroppshysterisk som etter at jeg ble gravid. At jeg ikke omfavner strekkmerkene mine, tenker varme tanker om den vonde korsryggen min, eller jubler for hver kilo jeg går opp får være min sak. Jeg ser på graviditeten som en unntakstilstand – og jeg håper jeg kommer ut på den andre siden, roligere, tryggere og med lavere skuldre.

Høres jeg veldig sur og aggressiv ut nå? Jeg er jo det mesteparten av tiden, bare spør kjæresten min. Men alt bli lettere med litt humor, synes jeg. Så hver kveld sitter vi og glor på magen min, stryker litt på den og lurer på hva bebin tenker. Jeg tror, for eksempel, at den ikke sparker så mye som dunker hodet i «veggen» fordi den kjeder seg og vil ut. Kjæresten min tror den prøver å gi oss high-fives, og at den våkner bare den hører hans «lugnande röst». For å avslutte med en liten/stor digresjon, synes jeg Mindy Kaling her fortjener noen minutter. «I DO subscribe!» [to the ideals of beauty]. Hehe.

*Eller noen dag.

Advertisements
  1. Legg igjen en kommentar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: